19 Ağustos 2009 Çarşamba

EVDE ZEYTİN YAPIMI

Senelerdir yediğimiz zeytinleri kendim yapıyorum. Şimdi, başarılı olduğum ve en çok beğendiğimiz zeytin yapımı ile ilgili bilgileri aktarmak istiyorum:
SELE ZEYTİNİ
8 kg siyah zeytin yıkanıp temizlenecek. 800 gr yıkanmış iri tuz, kat kat zeytinlerle bir kaba konacak.Ancak çok sıkı doldurulmayacak. İki-üç günde bir sallanak ve acı suyu akıtılacak. Zeytinler tatlanınca tuzları silkelenerek temizlenecek. Temiz bir kavanoza doldurulacak.
4 kg. zeytin için: bir çorba kaşığı toz şeker, 1/2 çay bardağı su, iki çay bardağı sıvı yağ kavanoza ilave edilerek iyice karıştırılacak. Bu sosla bir müddet bekleyen zeytinler afiyetle yenir.
KIRMA VEYA ÇİZME ZEYTİN HAZIRLANMASI:
Zeytinlere kendi isteğimize uygun şekilde kırma veya çizme hazırlanacak. Hergün veya gün aşırı suyunu değiştirerek tatlandırılacak. Kırma zeytin 20-25 günde, çizme zeytin bir-birbuçuk ayda tatlanır.
Zeytinler tatlandıktan sonra salamura suyu şu şekilde hazırlanır:
1- 3,5-4 litre suya 60gr. (6 çorba kaşığı veya birbuçuk avuç salamura tuzu - turşu tuzu) , iki çorba kaşığı limon tuzu, iki çorba kaşığı toz şekeri karıştırılıp zeytinlerin üzerine dökülür.
2- 3,5-4 litre suya yarım avuç tuz, birçorba kaşığı limon tuzu, bir tatlı kaşığı şeker koyup karıştıralım. Tatlandırılmış zeytinlerin suyunu süzüp bir kaba alalım. Üzerine bir avuç tuz, birbuçuk tatlı kaşığı limon tuzu, birbuçuk tatlı kaşığı şeker ekleyip zeytinleri güzelce harmanlayıp kavanoza dolduralım ve salamura suyunu dökelim.
Önemli Not: Zeytinlerin içine kesinlikle limon suyu veya kabuğu koymayalım.
SİYAH ZEYTİNDEN SALAMURA YAPMAK
8 kg. siyah zeytin için 450 gr. salamura tuzu+ 2 su bardağı tuz, 1/2 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı zeytinyağı.
Zeytinler ayıklanıp yıkanır. Bidona zeytin ve tuz kat kat döşenir. Ağzı biraz boş bırakılır. Buraya 2 su bardağı tuz, 1,5 bardak zeytinyağı veya çiçekyağı, 1/2 bardak şeker konur. Ağzı sıkıca kapanır. 9-10 ay sonra açılır.

PEYNİR-SUFLE

Akşam üstü çay yanına doyurucu birşey yapmak istiyorsanız bu çok kolay tarifi denemenizi tavsiye ediyorum.
Malzemeleri:Üç yumurta, yarım kilo süt, bir çay bardağı sıvı yağ, bir paket tost ekmeği, beyaz peynir, taze kaşar.
Yapılışı: Tost ekmeklerinin kenarları kesilerek pyrex kaba dizilir. İki kat arasına beyaz peynir konur (istenilen miktarda). Sıvı malzemeler karıştırılarak ekmeklerin üzerine dökülür. Bu fırında pişirilir, kaşar peynirini son anda üstüne serpilir. Sıcak servisyapılır.

PIRASALI TART



İki pırasa ve iki patates ufak ve ince ince doğranır, bir bardak yoğurt, bir bardak sıvıyağ, iki yumurta (birinin sarısını ayır), iki bardak mısır unu, maydonoz, 100 gr. beyaz peynir, kırmızıbiber, tuzot, kabartma tozu ekleyip Tüm malzemeyi güzelce karıştıralarak pyrex bir kaba yayılır. Üstüne yumurta sarısı sürülür. 170 derecede pişirilir.

MAŞ FASULYESİ






Görünüşü börülceye benzeyen, lezzeti kendine özgü olan bu sevimli bakliyatla sizi hemen tanıştırmak istiyorum. Biz zaten tanışıyoruz diyenler de olacaktır mutlaka, ama ben yeni tanıştım. Çok faydalı olduğunu öğrendiğim bu fasulye türünü sık sık tüketmeye çalışıyorum. En çok da salatasını yapıyorum. Maş Fasulyesi: "Güneydoğu Anadolu mutfağında çok kullanılan, ufak, yeşil bir fasulye türü. Akdeniz Bölgesi'nde de Toroslarda yetişiyor ve 'cin börülcesi' adıyla biliniyor.A, B, C ve E vitaminleri içerdiği gibi kalsiyum, demir, magnesyum, potasyum, amino asidler içeren bu fasulyeyi sık sık tüketmemizde fayda var.. Maş fasulyesiyle piyaz ve çorba yapabilir, pilavlara ekleyebilir ve filizlendirebilirsiniz. Çin mutfağında da kullanılan maş fasulyesi eski zamanlarda hastalık tedavisinde bile kullanılırmış.

Salata tarifini paylaşmak istiyorum, maş fasulyesini sanırım doğal ürün dükkanlarında ya da varsa büyük marketlerin organik gıda reyonlarında bulabilirsiniz.

- 150 g maş fasulyesi
- 1 adet domates
- 1/4 demet maydanoz
- 2 adet taze soğan
- Zeytinyağı, narekşisi, limon suyu, tuz
-Bu seçenekleri kendi isteklerinize göre arttırabilirsiniz.

Maş fasulyesi yumuşayıncaya kadar haşlanır (yaklaşık yarım saat sürüyor, önceden ıslatmaya gerek yok). Eğer önceden ıslatırsanız daha çabuk haşlanıyor. Ilındıktan sonra doğramış yeşillikler, domates ve sosla harmanlanır.

MAŞ FASULYESİ FİLİZİ
.Çimlendirme işini kısaca anlatmak gerekirse: Maş fasulyelerini bir gece suda bekletiyorum. Ertesi gün temiz bir tülbent ya da ince bir mutfak bezine sarıp, öylece ıslatıp, bir kaseye koyuyorum. Güneş almayan bir yerde ama açıkta duruyor o kasem. Akşam ve sabahları bezi, kaseyi ve fasulyeleri suda çalkalayarak bezi kaseye yeniden yerlestiriyorum. Özellikle sıcak havalarda çimlenmesi ertesi gün bile olabiliyor ama kışın biraz daha uzun sürebiliyor.
Kolayca çimlenmesini ve tadını çok seviyorum. Bu çimlenmiş fasulyeleri salatalara ekleyebilir veya yoğurtla karıştırarak tüketebilirsiniz.

APPLE CRUMBLE CAKE ( ELMALI KEK)




Crumble'ı için: Bir çay bardağı un (Ajda bardağı), Yarım çay bardağı şeker, yarım çay bardağı yağ (az eksik), bir çay kaşığı tarçın, hepsi bir çırpma teli ile karıştırılacak. Ekmek kırıntısına benzeyecek. Bu karışım buz dolabında bekletilecek.
Keki için gereken malzemeler: Üç büyük boy yumurta, yarım su bardağı şeker, 3/4 su bardağı eritilmiş yağ, bir su bardağı un, bir paket kabartma tozu, bir tatlı kaşığı tarçın. Kekin yapılışı: Yumurtalarla şeker krema haline gelinceye kadar çırpılır. Yağı azar azar ilave edilir. Sonra un, kabartma tozu ve tarçın karıştırılır ve eleyerek sıvı karışıma eklenir. Yağlanmış kalıba dökülür.
Üstü için: İki adet elmayı soyulur ve dilimlenir, tarçınla karıştırılır. Balık sırtı biçiminde kekin üzerine dizilir. Bir avuç kuş üzümü serpilir. Onun üzerine de daha önce hazırlanan crumble'ını dökülür. 175 derece fırında pişir. (ca 45')
Not: Bu tarif yurtdışında yaşayan birinden alındığı için böyle yabancı sözcükler var denemenizi tavsiye ederim.

PATATES PASTASI


Bir kg. patates haşlanır kabukları soyularak ezilir, üç büyük salatalık kabukları ile rendelenir suyu sıkılır, salatayı sulandırmaması için, bir havuç rendelenir, bir yemek kaşığı mayonez, tuz, limon suyu ile bütün malzeme karıştırılır. Bu malzemenin yarısı bir kaba yayılır. Maydonoz, dereotu, salatalık turşusu ve taze nane incecik kıyılarak karıştırılır ve yarısı bir kaba koyduğunuz ana malzemenin üstüne yayılır. Kalan patatesli karışım tekrar bunların üstüne eklenir. Dolapta bir müddet bekletilir. Servise hazırlamak için üstüne sarımsaklı yoğurt sür.ülür. Zeytinyağı, havuç ve ortasına konmuş olan yeşilliklerle süslenir.

YALANCI ÇERKEZ TAVUĞU

İki adet haşlanmış tavuk göğsü doğranır ve didiklenir. İki adet orta boy patates haşlanır ve rendelenir, bir adet havuç haşlanır ve rendelenir, üç adet salatalık turşusu ufak ufak doğranır, bir avuç ceviz ince kıyılır, sarımsaklı yoğurt, kırmızı biber, karabiber, zeytinyağı ile tatlandırılır.

AVAKADO SALATASI


Kuzu ıspanak yapraklarını yıka kurula kaseye al, minik domatesleri ikiye böl, taze soğan doğra, avakadoyu dilimle (domates gibi) hepsini karıştır.
SOSU: Zeytinyağı, limon suyu, balsamik sirke, tuz, karabiber, kırmızıbiber hepsini karıştır salataya dök.

KREP-TUĞRUL ŞAVKAY'DAN


Bu krep tarifini Tuğrul Şavkay'ın bir gazetede çıkan yazısından almıştım, denedim çok başarılı oldu. Onun anısına ismini belirterek vermek istedim.
Malzeme: 250 gr.un, üç yumurta, iki su bardağı süt, yarım su bardağı su, birbuçuk çorba kaşığı sıvı yağ, tuz veya şeker.
Un, çırpılmış yumurta ve tuz karıştırıldıktan sonra süt azar azar yedirilir. Sonra da yağ ilave edilir. Krebi pişirmeden önce su ile hamur biraz sulandırılarak pişirilir. Tava önce iyice kızdırılır. Fırça ile yağlanır. Bir kepçe hamur dökülerek tavaya yayılır. Her iki tarafı da güzelce pişirilir.
Kreplerinizi isterseniz kepekli undan da yapabilirsiniz. Servise sunmak ayrı bir sanat işi. Bu konuda kendi yaratıcılığınızı kullanacaksınız. İsterseniz içlerine harcını koyup sigara böreği gibi sarabilirsiniz veya üçgenler yapabilirsiniz. Bazen aralarına harcı koyarak üst üste dizerek pasta görünümü verebilirsiniz. İster tatlı, ister tuzlu.