19 Ağustos 2009 Çarşamba

EVDE ZEYTİN YAPIMI

Senelerdir yediğimiz zeytinleri kendim yapıyorum. Şimdi, başarılı olduğum ve en çok beğendiğimiz zeytin yapımı ile ilgili bilgileri aktarmak istiyorum:
SELE ZEYTİNİ
8 kg siyah zeytin yıkanıp temizlenecek. 800 gr yıkanmış iri tuz, kat kat zeytinlerle bir kaba konacak.Ancak çok sıkı doldurulmayacak. İki-üç günde bir sallanak ve acı suyu akıtılacak. Zeytinler tatlanınca tuzları silkelenerek temizlenecek. Temiz bir kavanoza doldurulacak.
4 kg. zeytin için: bir çorba kaşığı toz şeker, 1/2 çay bardağı su, iki çay bardağı sıvı yağ kavanoza ilave edilerek iyice karıştırılacak. Bu sosla bir müddet bekleyen zeytinler afiyetle yenir.
KIRMA VEYA ÇİZME ZEYTİN HAZIRLANMASI:
Zeytinlere kendi isteğimize uygun şekilde kırma veya çizme hazırlanacak. Hergün veya gün aşırı suyunu değiştirerek tatlandırılacak. Kırma zeytin 20-25 günde, çizme zeytin bir-birbuçuk ayda tatlanır.
Zeytinler tatlandıktan sonra salamura suyu şu şekilde hazırlanır:
1- 3,5-4 litre suya 60gr. (6 çorba kaşığı veya birbuçuk avuç salamura tuzu - turşu tuzu) , iki çorba kaşığı limon tuzu, iki çorba kaşığı toz şekeri karıştırılıp zeytinlerin üzerine dökülür.
2- 3,5-4 litre suya yarım avuç tuz, birçorba kaşığı limon tuzu, bir tatlı kaşığı şeker koyup karıştıralım. Tatlandırılmış zeytinlerin suyunu süzüp bir kaba alalım. Üzerine bir avuç tuz, birbuçuk tatlı kaşığı limon tuzu, birbuçuk tatlı kaşığı şeker ekleyip zeytinleri güzelce harmanlayıp kavanoza dolduralım ve salamura suyunu dökelim.
Önemli Not: Zeytinlerin içine kesinlikle limon suyu veya kabuğu koymayalım.
SİYAH ZEYTİNDEN SALAMURA YAPMAK
8 kg. siyah zeytin için 450 gr. salamura tuzu+ 2 su bardağı tuz, 1/2 su bardağı toz şeker, 1,5 su bardağı zeytinyağı.
Zeytinler ayıklanıp yıkanır. Bidona zeytin ve tuz kat kat döşenir. Ağzı biraz boş bırakılır. Buraya 2 su bardağı tuz, 1,5 bardak zeytinyağı veya çiçekyağı, 1/2 bardak şeker konur. Ağzı sıkıca kapanır. 9-10 ay sonra açılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder